Een relatie uit mijn netwerk komt met een vraag: “Ik doe mijn huidige werk een aantal jaren en ik haal er geen voldoening meer uit. Ik ga met tegenzin naar mijn werk en kom chagrijnig weer thuis. Sommige onderdelen vind ik nog leuk maar de meeste werkzaamheden stel ik voortdurend uit of raffel ik af. Ik heb er geen zin meer in. Het worden voorspelbare dagen waar ik geen energie van krijg. Wat kan ik doen om dat te veranderen?”

Gevolgen van werk waar je geen zin in hebt
Werk doen waar je géén energie van krijgt, waar je géén voldoening uit haalt of waar je niet trots op bent kan zeer vervelende gevolgen hebben:

•    Vermindering van gevoel van eigenwaarde
•    Verslechterende relatie met geliefde en naasten
•    Verslechterende verhouding met collega’s en/of leidinggevende

Vermindering van gevoel van eigenwaarde
Je kunt je voorstellen dat werk doen waaruit je geen voldoening haalt je gevoel van eigenwaarde naar beneden haalt. Je werk kost energie, terwijl het je juist energie zou moeten geven. Omdat je het met tegenzin doet ben je minder succesvol. En minder succes is een bron om aan jezelf te twijfelen.

Verslechterende relatie met geliefde en naasten
Een mopperende partner, klagen over werkzaamheden, collega’s en leidinggevende: het levert geen positieve bijdrage aan een stabiele, evenwichtige relatie. Werk dat geen voldoening geeft kan daarvan de oorzaak zijn, misschien wel zonder dat je het in de gaten hebt!

Verslechterende relatie met collega’s en / of leidinggevende
Je collega’s en je leidinggevende zitten niet te wachten op een slecht presterende collega. Misschien hebben ze aanvankelijk nog compassie en denken ze dat het wel overgaat. Maar als de oorzaak ligt in een mismatch tussen jou en je werkzaamheden, dan gaat het niet over!

Wat kun je doen als je merkt dat je geen voldoening haalt uit je werk?
Kom in actie! Laat het er niet bij zitten. De kans dat je te maken krijgt met negatieve gevolgen is groot als je niets doet. Ga praten met mensen die je vertrouwt. Je partner, collega’s, met je leidinggevende. Ga op onderzoek uit. Stel jezelf de vraag hoe het komt dat je geen voldoening uit je werk haalt. Ga na waar leuk werk voor jou aan moet voldoen. Waar krijg jij energie van? Wat maakt jou blij?

Deskundigheid inschakelen
Het is niet raar dat je in dit soort situaties deskundigheid van buiten inschakelt. Een getrainde vragensteller kan je helpen om informatie van jou naar boven te halen die, om wat voor reden, niet zichtbaar is. Ben jij op zoek naar werk waar jij voldoening uit haalt? Ik help je daar graag bij.

Mail mij gerust voor een vrijblijvend oriënterend gesprek: abby@cirkelloopbaan.nl