Wil jij in je werk tot je best komen? Wil je je persoonlijke effectiviteit verhogen, stimuleren, aanwakkeren?

Persoonlijke effectiviteit is jezelf zo effectief mogelijk neerzetten. Dat je al je kunnen, je drijfveer, je talenten, vaardigheden en persoonlijke eigenschappen op die manier kan inzetten dat je er de meeste profijt van hebt. Dat je alles wat je in je hebt zo goed mogelijk en zo volledig mogelijk benut. 

Misschien heb je in het verleden wel eens een vaardigheid gebruikt die je energie gaf, en daarna nooit meer iets mee gedaan. Misschien heeft iemand ooit tegen je gezegd hebben dat je (waarschijnlijk) iets goed kan en heb je het nooit uitgeprobeerd. 

Uit onderzoek weten we dat motivatie een enorm grote rol speelt in het benutten van je talenten, vaardigheden, etc. Wanneer jij vanuit jezelf gemotiveerd bent, oftewel ‘intrinsiek gemotiveerd’ kan je méér dan wanneer je je talenten, vaardigheden inzet en waarbij je niet gemotiveerd bent. Je ‘intrinsieke motivatie’ doet namelijk een extra schepje bovenop je talenten, vaardigheden en persoonlijke eigenschappen zodat het beoogde doel wordt bereikt. ‘Intrinsieke motivatie’ helpt je doorzetten en stimuleert je. 

Om persoonlijke effectiviteit te realiseren is het kennen van je eigen drijfveer, talenten, vaardigheden én intrinsieke motivatie een must. 

Een praktijkvoorbeeld:

Een jonge man heeft een hbo-opleiding afgerond. Zijn 1e baan sloot aan bij zijn studie, een geluk vond hij zelf. Hij werkte als een soort junior-medewerker. Van hem werd verwacht dat hij lopende zaken afhandelde, onder supervisie van een ervaren medewerker op die afdeling. 

Wat hij toen nog niet wist van zichzelf was zijn drijfveer om ‘een uitdaging aan te nemen en het kunnen klaarspelen in een rol waarin hij onafhankelijk was en waarin anderen zijn bijdrage zien en daarop reageren’.  Hij bezit vaardigheden die zijn drijfveer ondersteunen, zoals overtuigen, aanmoedigen, proberen door te doen, doel vaststellen, strategie bepalen, etc. 

Het verschil tussen zijn talenten, vaardigheden, intrinsieke motivatie én zijn baan was te groot. Na een kort dienstverband vertrok hij. Zonder meer inzicht in zichzelf te hebben nam hij een baan aan buiten zijn vakgebied. Ook daar werd hij niet gelukkig in zijn werk. 

Na verschillende banen waarin hij geen energie kreeg, niet gelukkig was en met tegenzin naar zijn werk ging nam hij ontslag. Hij ging zich verdiepen in zijn eigen drijfveer, talenten, vaardigheden én intrinsieke motivatie. Dit inzicht was voor hem een opluchting en bevestiging wat hij eigenlijk al wel wist. Alleen hij had er nooit genoeg aandacht aan besteed. Hij was te weinig kritisch geweest in het zoeken naar werk wat goed aansluit bij hem. 

In mijn loopbaanbegeleidingstrajecten besteed ik aandacht aan je drijfveer, talenten, vaardigheden en doe ik onderzoek naar jouw intrinsieke motivatie. Je krijgt overzicht en ‘zwart op wit’ inzicht wat jouw persoonlijke effectiviteit stimuleert en vergroot. Met deze informatie maak je keuzes en een plan en ik kan je daarbij ondersteunen.

Heb jij geen zicht op je eigen drijfveren, talenten en vaardigheden? Voor meer informatie of het maken van een oriënterend en vrijblijvende afspraak, mail: abby@cirkelloopbaan.nl of bel: 058 2138680.