Marian is vastberaden. Ze wil nu wel eens weten welk werk haar energie geeft! Een aantal maanden geleden stapte Marian met deze voortvarendheid bij mij naar binnen. 

Marian had het gevoel langzaam leeggezogen te worden. Eigenlijk had ze dit al jaren. Ach, en dan trok dat gevoel wel weer weg na een lang weekend of na een vakantie. 

Ze heeft gepiekerd en slapeloze nachten gehad. Met vrienden en familie besproken. Iedere keer stelde ze de vraag: Wat veroorzaakt dat gevoel? Waar heeft het mee te maken? 

Met enige regelmaat fietst ze langs het bedrijfsbord van Cirkel. Op dat bord, aan de gevel van het bedrijfspand aan de Spanjaardslaan 160, staat prominent ‘Kies werk dat jou energie geeft!’ Die zin zette Marian aan het denken! Ze begreep ineens dat haar werk de boosdoener was. En dus werd het tijd om te onderzoeken welk werk haar wél energie zou geven.

Elke klant heeft haar unieke verhaal. Zo ook Marian. Tijdens het motivatieonderzoek benoemde Marian vrijwel geen voorbeelden uit haar werk als activiteiten die haar voldoening gaven. De positieve ervaringen kwamen van bijbaantjes, tussen-baantjes en vrijetijd. Daar had ze genoten en energie gekregen van commerciële activiteiten. Tijdens het motivatieonderzoek herontdekte Marian haar talent voor commercie. 

Ze reageerde enerzijds onthutst, maar anderzijds was er ook opluchting en een golf van herkenning toen ze geconfronteerd werd met het talent dat ze lang had weggedrukt en verstopt. Voor Marian was dit moment het begin van een nieuw tijdperk.

Talentontwikkeling is recht doen aan de persoon. Talentontwikkeling betekent overigens niet dat je al je talenten ook verder kan of wil ontwikkelen.  

Denk bijvoorbeeld aan mensen die een hele mooie stem hebben en dus talent hebben deze professioneel te gebruiken. Bij talentontwikkeling gaat het niet alleen om het talent zelf,  het gaat er ook om of je gemotiveerd bent om het aanwezige talent verder te ontwikkelen. Als het je namelijk geen energie geeft om je stem professioneel te gebruiken, door bijvoorbeeld les te geven, een popster, musicalster of operazanger te worden, kun je dat talent beter met rust laten. 

De keuze welk talent je gaat ontwikkelen moet dus altijd in relatie staan met je motivatie. Ik durf zelfs te beweren dat motivatie sterker is dan talent. 

Talent is mooi meegenomen. Het helpt je om beter en deskundiger te worden. Talent maakt het gemakkelijker om je verder te ontwikkelen. Motivatie helpt je met de drive, de wil om beter en deskundiger te worden. Doorzettingsvermogen is als eigenschap ook sterker aanwezig bij motivatie dan bij getalenteerdheid. 

Marian heeft haar talent én motivatie voor commercie herontdekt. Een prachtige basis voor talentontwikkeling!