Verandering begint met iets in mijzelf. Ik wilde iets anders, ik wilde het beter, ik wilde meer impact en bereik via social media. Ik wilde me verder ontwikkelen en meer mensen bereiken. Ik had geen idee hoe ik dat moest gaan realiseren.

Dus greep ik weer naar de voor mij bekende weg om te leren
Ik volgde online-trainingen, las boeken en artikelen, en daar heb ik het nodige van geleerd. Maar het bracht me ook in verwarring. Mijn hemel wat een verschillen in adviezen, meningen, tips. Maar wat was nu de beste? Of wat was het beste voor mij? In het najaar vroeg een vriendin of ik meeging naar een vrouwennetwerk met als thema ‘online zichtbaarheid’. Daar kwam het idee in me op om een deel van mijn online marketing uit te besteden. 

Het leek me heerlijk om het deel dat ik niet leuk vind door anderen te laten doen. 
Ik kan me dan concentreren op wat ik wel leuk vind, en dat is en blijft ‘potentieel ontdekken en tot ontwikkeling brengen’. De ontwikkelingen van mijn klanten van dichtbij mogen meemaken, dat vind ik geweldig! Ik dacht dat ik daarmee dé verandering had gerealiseerd. Ik huur gewoon een aantal specialisten in en dat is dan geregeld. Zij zorgen er dan wel voor dat ik meer impact krijg via social media en dat mijn berichten meer mensen bereiken.  


Helaas, zo werkt het niet. 
Ik schrijf mijn berichten nog steeds allemaal zelf. Daarnaast moest ik het accent in mijn berichten verleggen. De inhoud was wel goed maar mijn berichten moesten persoonlijker worden. Nu heb ik helemaal geen moeite om contact te maken met mensen als ze tegenover me zitten. Dat voelt heel natuurlijk. Van klanten krijg ik altijd terug dat ze me heel betrokken, hartelijk en persoonlijk vinden. Maar contact via social media, dat is andere koek. Ik had wel meteen door dat persoonlijke berichten meer impact hebben. Ik postte  zo nu en dan al persoonlijke berichten, en deze werden het meest gelezen en het meest ‘interessant’ gevonden.


Oké, ik was overtuigd. 
Als ik mijn doel (meer impact via social media) wilde bereiken, moest ik meer persoonlijkere berichten schrijven en deze illustreren met foto’s van mezelf. Mijn potentiële klanten willen mij leren kennen voordat ze een afspraak maken voor een oriënterend en vrijblijvend gesprek. En daarvoor moeten ze mij via social media ‘live’ bezig kunnen zien in mijn dagelijks werk en leven.


Oh jee, en nu!


Eigenlijk vind ik persoonlijke berichten een beetje gênant. 
Eigenlijk schaam ik me ervoor om over mezelf te vertellen, mezelf in beeld te brengen. Ik denk dan dat anderen negatief over mij denken: ‘moet je haar eens kijken’ of ‘nou, die zet zichzelf mooi op de voorgrond’.


Het gekke is dat ik dat niet denk als het over anderen gaat. Die negatieve gedachten en overtuigingen komen helemaal uit mijzelf. Ik oordeel over mezelf en werp daarmee een barricade op, en zo ontneem ik anderen (potentiële klanten) de kans om mij via social media te leren kennen. Mijn eigen gedachten en overtuigingen moeten dus veranderen. Die barricade moet ik zelf afbreken om mijn doel te bereiken. 

Hoe overwin ik mijn belemmerende gedachten en overtuigingen? 
•    Ik kan niet zonder een steun in mijn rug. Die krijg ik van de professionals die ik om me heen heb verzameld en mij met raad en daad bijstaan. Zij zijn mijn sparringpartners.

•    Ik ben een echte denker. Dat betekent dat ik op de fiets, tijdens het tandenpoetsen, tijdens het koken, nadenk wanneer en waarover ik zou kunnen schrijven. Ik wik en weeg. Deze blog schrijven is bijvoorbeeld een van de stappen om de barricade af te breken. Dagenlang broed ik hoe en wat ik wil schrijven. Hoe moet ik in hemelsnaam beginnen! Gisteren ben ik begonnen en ik kwam niet verder dan een paar losse zinnen. Vandaag gaat het gelukkig een stuk beter.


•    Ik bedenk hoe ik mezelf in beeld zou willen brengen. Wat past bij het bericht? Gelukkig zijn mijn kinderen bereid om me daarbij te helpen. Wat ik een stuk lastiger vind is om mijzelf in beeld te brengen in het bijzijn van anderen. Bijvoorbeeld tijdens een netwerkbijeenkomst of een netwerkgesprek. Voor nu is dat nog een brug te ver. Door het schrijven van persoonlijke berichten groeit in mij wel het vertrouwen dat ik in de toekomst ook stappen zal zetten om mezelf in beeld te brengen in het bijzijn van anderen.

Ik ben erg intensief bezig met het thema, ik droomde er vorige week zelfs over. In die droom ging ik nog verder dan het posten van persoonlijke berichten en foto’s. In mijn droom maakte ik een vlog in een park, buiten. Al wandelend vertelde ik over de voordelen van werk dat aansluit op je intrinsieke motivatie. Van schrik heb ik dat idee nog even geparkeerd. ’t Komt vast later nog wel eens voorbij.

Ik lees de tekst nog eens over en voel me trots. 
Trots dat ik weer een hobbel heb genomen. Trots dat ik mezelf weer heb ontwikkeld en de weg (gedeeltelijk) vrij heb gemaakt om mijn doel, meer impact via social media, te bereiken. Ik ben er nog niet. Het einddoel is nog niet bereikt, maar ik kan de ingeslagen weg niet meer negeren. Ik steven, met hulp van de professionals en mijn eigen voortvarendheid en gedrevenheid recht op mijn doel af.Houdt jouw (loopbaan)ontwikkeling je bezig en wil jij een afspraak maken voor een oriënterend en verkennend gesprek? 
Mail dan naar abby@cirkelloopbaan.nl of bel 058 2138680.