‘Ik vraag me al 10 jaar lang af; wil ik dit werk als leerkracht wel blijven doen?’ ‘Al 2 jaar lang weet ik dat mijn ‘niet gelukkig zijn’ te maken heeft met mijn werk.’ ‘Ik heb werkzaamheden waar ik ongelukkig van word.’ ‘De studie en nu mijn werk, het gaat me zo gemakkelijk af. Ik zit al 4 jaar op de zelfde plek, maar ik kan en wil méér.’ In mijn praktijk hoor ik deze geluiden vaak. En iedere keer denk ik: Wat maakt dat mensen blijven zitten waar ze zitten en niet in actie komen?

 Wat maakt de stap om professionele hulp te zoeken toch zo moeilijk?

We houden niet van veranderingen. We weten wat we nu hebben, en dat is bekend en veilig. Het onbekende voelt onzeker. De nood is kennelijk (nog) niet hoog genoeg. Veranderen vraagt om lef, en wanneer je hulp gaat zoeken en een afspraak maakt met een loopbaancoach, zet je een serieuze stap. Dan kun je niet meer terug.

Daarnaast, heb ik gemerkt, is de financiële investering een lastige. Je werkgever wil weten wat er aan de hand is, en als je dat niet wil vertellen moet je de kosten zelf betalen. Een traject kost al gauw 1500 tot 2500 euro, en dat is een heel bedrag voor een particulier.

Maar wil je dan je hele leven lang werkzaamheden doen waar je niet blij van wordt? Is het apathie, angst, trost of gemakzucht dat jou weerhoudt om professionele hulp in te schakelen?

Ik geef je een paar tips en overwegingen mee die je kunnen helpen:

 •    Gek genoeg is het gemakkelijker om de wens uit te spreken dat je de hoofdprijs uit de loterij wil winnen dan om je innerlijke stemmetjes serieus te nemen. Neem jezelf serieus! Wat is je verlangen? Wat denk je regelmatig? Wat is je wens? 

•    Ga op zoek naar een deskundige. Een loopbaancoach heeft ervaring en is geschoold. Noloc is de beroepsvereniging van loopbaanprofessionals. Kijk op www.noloc.nl, klik op ‘ik zoek een professional’, type je plaatsnaam + postcode in en je ontvangt een lijst met deskundige loopbaancoaches uit jouw omgeving.

•    Veel loopbaancoaches starten met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Die is dus gratis (check dat wel even als je een afspraak maakt!). Dit gesprek is namelijk bedoeld om elkaar te ontmoeten en te beoordelen of het klikt.

•    In loopbaantrajecten leer je heel veel over je zelf. Je wordt je bewust van je talenten, drijfveren en belemmeringen. Wat je doet met die kennis bepaal jij. Jij kiest welke koers je gaat varen. Dat kunnen kleine, grote of helemaal geen wijzigingen zijn.

•    De financiële investering ben jij waard! Gek genoeg vertalen de kosten zich sneller terug dan jij verwacht. Omdat je aandacht gericht is op je loopbaan liggen in veel gevallen positieve gebeurtenissen ten aanzien van je werk in het verschiet. Ook zijn de kosten relatief laag in verhouding tot de opbrengsten. De kennis die je opdoet in een traject blijft je lang bij. Het is een diepte-investering. Een cursus of opleiding is al snel even duur.
•    Al mijn klanten zeggen achteraf dat ze het traject niet hadden willen missen! Zij weten na afloop welk werk hen voldoening geeft. Zij ervaren na jaren onvrede weer voldoening en blijdschap in hun werk. Zij zeggen: ‘Dat ik dit niet eerder heb gedaan. Het was de moeite en het geld dubbel en dwars waard.”

Beste lezer, heb jij nog argumenten om geen afspraak te maken met een loopbaancoach?

Ik hoor ze graag. Ook als je een afspraak wil maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Bel 058 2138680 of 06 46535920. Mailen kan ook: abby@cirkelloopbaan.nl