Zelfkennis is de basis voor jouw persoonlijke en professionele groei en daarmee van ongekende invloed op je werk en carrière. Zelfkennis impliceert dat je veel van en over jezelf weet, dat je weet hoe jij handelt, hoe je anderen benadert, hoe je samenwerkt, waar je energie van krijgt.

 Zelfkennis is complex en kent valkuilen. Zo hebben we bijvoorbeeld verwachtingen en wensen over wie wij willen zijn. We hebben overtuigingen over wat we wel of niet goed kunnen. Die complexiteit vertroebelt ons zelfbeeld en een vertroebeld zelfbeeld belemmert je professionele ontwikkeling.


Hoe vergroot jij jouw zelfkennis?
Alle informatie, over wie jij bent, waar jouw persoonlijke en professionele groei zit, wat jou motiveert, waar jij energie van krijgt, is aanwezig in jou. Maar, hoe krijg jij die informatie boven water? Hoe word jij je daarvan bewust? Hoe krijg jij zelfinzicht, zodat je persoonlijke en professionele groei realiseert? 


In de eerste plaats kun je heel veel zelf doen door signalen die je onderbewuste afgeven te onderzoeken. Signalen zijn bijvoorbeeld heftige emotionele reacties op een persoon, situatie of gebeurtenis. Maak ook dromen, ingevingen zijn informatieverstrekkers van je onderbewuste.


Een voorbeeld van mijzelf:
Onlangs kreeg ik de mogelijkheid om een digitale talentenscan te maken. Nieuwsgierig als ik ben, en gretig naar zelfkennis, voerde ik de opdrachten uit. Een paar minuten later ontving ik een lijst met talenten die mij volgens de scan toebehoorden. Ik was teleurgesteld! Ik vond in de lijst namelijk geen talenten terug die ik wenste. Hoe kan dat nou! Ik twijfelde aan de capaciteiten van de scan. Ik trok de professionaliteit van de makers in twijfel. Hmm, wat moet ik hiermee?


Ik heb het even laten rusten en heb een dag later wederom naar de uitkomsten van de talentenscan gekeken. Langzaamaan drong tot mij door dat de talenten die uit de scan tevoorschijn kwamen mij toebehoorden. Ik herkende ze allemaal. Het zijn talenten waar ik trots op ben, maar het zijn niet de talenten die ik op dat moment zelf heel erg graag had willen hebben! Mijn wensen en verwachtingen met betrekking tot mijn zelfbeeld hadden mijn gezichtsveld vertroebeld!

Zelfonderzoek is vaak heel erg lastig. Het is confronterend en velen hebben de neiging ervoor weg te lopen of het om te vormen naar voor hen verdraagbare informatie. Een buitenstaander, iemand die met een frisse blik luistert naar jouw verhaal kan je vragen stellen die je enorm kunnen helpen. Dat kan een vriend, partner, familielid of collega zijn. De voorwaarde is dat deze buitenstaander altijd oprecht en zonder oordeel luistert naar jouw verhaal.


Je kunt ook terecht bij professionals; coaches, loopbaancoaches. Zelf ben ik al jaren actief als coach en loopbaancoach. De essentie van mijn werk en mijn expertise is ‘het stellen van de juiste vragen’. Ik stel vragen die je aan het denken zetten. Vragen die jou gaandeweg inzicht verschaffen over die informatie die ergens in jou verborgen ligt. Informatie uit je onderbewuste. Met behulp van mijn interventies kun jij beschikken over meer zelfkennis en herken jij signalen die jouw persoonlijke en professionele groei bevorderen.


Nog een voorbeeld. Deze is van een voormalige klant: Mark, een manager van de financiële afdeling ontdekte tijdens het coachen dat hij totaal geen energie krijgt van leidinggeven.
 De dagen dat hij overleg moet voeren met de mensen op zijn afdeling begon hij futloos en met tegenzin. De dagen dat hij inhoudelijk bezig kon zijn met ingewikkelde zaken begon hij daarentegen energieker en enthousiast. Mark bleek enorm gemotiveerd te zijn om ingewikkelde zaken uit te zoeken en uit te pluizen. Dat doet hij bij voorkeur individueel. Daarna deelt hij zijn conclusies graag met collega’s. 

Voor Mark was het een opluchting toen hij zich realiseerde dat hij er helemaal geen energie van krijgt om anderen aan te sturen. Hij heeft zijn zelfkennis tijdens de coaching vergroot en weet nu waar hij wel en juist geen energie van krijgt en maakt vervolgens keuzes die zijn werkplezier vergroten. Inmiddels heeft Mark zijn werkzaamheden als leidinggevende ingeruild voor werkzaamheden die het hem mogelijk maken complexe en lastige zaken uit te zoeken. Uit dit voorbeeld blijkt maar weer hoe de mate van zelfkennis een loopbaan kan beïnvloeden. En nog veel belangrijker: Mark heeft zijn werkplezier door zijn keuze een positieve draai kunnen geven.


Zelfkennis doet ertoe! Zelfkennis is de bron van jouw persoonlijke en professionele groei. Wil jij meer zelfkennis verwerven? Ik help je daar graag bij. Voor trajecten waarbij jouw zelfkennis centraal staat is het noodzakelijk dat de samenwerking tussen jou en mij optimaal is. Ik maak dan ook altijd tijd vrij voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Bel 058 2138680 of mail naar abby@cirkelloopbaan.nl voor een afspraak.