Onlangs heb ik de boeken ‘De Keuze’ en ‘Het geschenk’ van Edith Eva Eger gelezen. Ik vind haar boeken indrukwekkend en fascinerend!

Ze was 16 jaar oud toen ze in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Haar ouders werden direct naar de gaskamers gestuurd en Edith werd gedwongen om voor Mengele te dansen.

Haar onverschrokkenheid hielp haar en haar zus te overleven.

Ze bleef zich herinneren wat haar moeder voor de deportatie tegen haar had gezegd. ‘Niemand kan je gedachten afpakken’. Deze gedachte heeft haar geholpen hoop op een leven na het kamp te behouden. Edith en haar zus waren nauwelijks in leven toen het kamp eindelijk werd bevrijd. 

Wat ik enorm indrukwekkend en fascinerend vind is dat ze na jaren van hard werken een manier vindt waarop ze haar gruwelijke ervaring weet om te zetten in iets positiefs.

De eerste 25 jaar na haar bevrijding houdt ze haar mond. Ze praat niet over haar ervaringen en ontdekt gaandeweg dat angst, nachtmerries en schuldgevoel haar in de greep houden. Ze komt niet tot ontwikkeling omdat haar herinneringen haar gevangen houden, zoals ze het zelf omschrijft.

Ze gaat psychologie studeren. Ze beseft dat ze met haar eigen verleden, haar afschuwelijke ervaringen, aan de slag moet. Dat doet ze. Ze vertelt over haar cliënten, de worstelingen die zij hebben en hoe zij haar cliënten helpt. Ze beschrijft de momenten dat de verhalen van cliënten haar doen inzien dat zij zelf nog met een stuk onverwerkte ervaring aan de slag moet.

Door de jaren heen groeit ze en werkt ze toe naar een leven met voldoening en geluk. Ze ervaart dankbaarheid en liefde.

De kern van haar proces is het vervolg op de zin van haar moeder voor de deportatie. ‘Niemand kan je gedachten afpakken’.

Tijdens haar proces transformeerde ze die zin.

‘Als je zelf de baas bent over je eigen gedachten heb je dus ook een keuzemogelijkheid’.

Edith schrijft in haar boek ‘Ik zie nu in dat de schadelijkste gevangenis in onze geest zit, en dat de sleutel in onze zak zit. Het maakt niet uit hoe groot ons lijden is of hoe sterk de tralies zijn, we kunnen onszelf bevrijden van wat ons tegenhoudt. Het is niet gemakkelijk. Maar het is echt de moeite waard.’

Het vervolg op het boek ‘De Keuze’ is een praktische handleiding om jezelf te bevrijden. Deze handleiding beschrijft ze in haar onlangs verschenen boek ‘Het geschenk’.

Edith schrijft over de verschillende gevangenissen van de geest. Ze beschrijft ze uitgebreid, met voorbeelden van haarzelf of van cliënten uit haar praktijk. Elk hoofdstuk sluit ze af met een aantal ‘sleutels’ om uit die gevangenis te gaan. Sleutels om jezelf te bevrijden van de slachtofferrol, van vermijding, van zelfverwaarlozing, van geheimen, van schuld en schaamte, van onverwerkt verdriet, van rigiditeit, van wrok, van verlammende angst, van vooroordelen, van hopeloosheid, van het niet-vergeven.

Deze nieuwsbrief is meer een recensie dan een casus uit mijn eigen praktijk. Ik wil met deze nieuwsbrief jullie deelgenoot maken van mijn fascinatie voor de boeken van Edith Eva Eger. Die fascinatie heeft, zoals ik eerder schrijf te maken met de kunst van het omvormen van iets afschuwelijks naar iets positief. En dat het omvormen in onze eigen handen ligt. We kunnen het zelf veranderen. We hebben ons leven in eigen hand. Niet in wat we tegenkomen, niet in wat op ons pad komt of overkomt. Maar wel hoe onze gedachten daarover zijn. Wij kunnen invloed uitoefenen op onze eigen gedachten, we kunnen iets negatiefs omvormen naar iets positiefs. Van ongeluk naar geschenk.

Ik wens jullie heel veel kracht, wijsheid en liefde voor het omvormen van iets negatiefs naar iets positiefs.

Contact

Telefoon

058 213 86 80
06 465 359 20

E-mail

abby@cirkelloopbaan.nl

Adres

Spanjaardslaan 160, 8916 AC Leeuwarden