Wat is jouw stip op de horizon?

……een stip op de horizon? ….. hoe kan je nu, in deze onzekere tijden, een stip op de horizon hebben?

Goede vraag en je hebt een punt!

Met een stip op de horizon bedoel ik dat je een wens, een idee, een verlangen hebt. Iets waarvan je droomt. Iets waarvan je blij wordt alleen al als je eraan denkt. 

Ik vind het hebben van een wens, een idee of een verlangen heel menselijk. Ik hoop eigenlijk dat ieder mens een wens heeft. Zo’n wens maakt dat er iets is waarna je kan toeleven. Waar je moeite voor moet doen. Waar je naar toe kan werken.

Een wens kan ook jou een bepaalde richting op duwen. Door je wens te concretiseren kom je vanzelf op activiteiten die je mogelijk kunnen helpen die wens te realiseren.

En natuurlijk komen er activiteiten op je pad waarvan je denkt ‘o jee, dit wil ik niet’ en dat is oké. In zo’n geval stuur je bij en ga je andere activiteiten uitproberen.

Misschien komen er activiteiten op je pad die je niet kunt. Of beter ‘nu nog niet kunt’. Onderzoek in dit geval serieus of het echt te moeilijk is of dat je denkt dat het te moeilijk is. Mensen onderschatten zichzelf. Wij kunnen veel meer dan we zelf zeggen dat we kunnen. Het ‘niet kunnen’ ligt vaak ook aan de omstandigheden. Zodra de omstandigheden veranderen kan ineens wel iets wat voorheen niet kan.    

Een mooi voorbeeld hiervan vind ik de stip op de horizon van mijn zoon.

Zijn hele leven heeft hij een passie voor dieren. Op de lagere school wilde hij de opvolger worden van David Attenborough. Een paar jaar later was zijn stip op de horizon concreter ingevuld. Hij wil maritiem bioloog worden.

Na de lager school is hij naar de mavo gegaan, dit jaar doet hij eindexamen havo en volgende jaar wil hij naar het vwo. Hij kent het universiteitsgebouw van de studierichting Biologie al en alleen in Groningen is de master ‘maritieme biologie’ te volgen.

Hij moet er veel voor doen en zijn vastberadenheid helpt hem enorm om door te gaan.

Ik adviseer je regelmatig de stip op de horizon voor jezelf hard op zeggen en in zekere mate los te laten. Met loslaten bedoel ik niet vergeten of iets anders formuleren. Zo nu en dan herinneren is voldoende en check of al je acties in lijn zijn met die stip op de horizon.

Heel veel succes!

Contact

Telefoon

058 213 86 80
06 465 359 20

E-mail

abby@cirkelloopbaan.nl

Adres

Spanjaardslaan 160, 8916 AC Leeuwarden